Ο ήλιος είναι φίλος!

Image Post
Ο ήλιος είναι φίλος!


sunfriend600x400Η βιταμίνη D αποτελεί τη βιταμίνη του μέλλοντος, καθώς εμπλέκεται όχι μόνο στην προστασία από τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, αλλά και από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αυτό της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Η βιταμίνη D υπάρχει σε διάφορα φαγητά, όμως η πρόσληψη της από τη διατροφή δεν αρκεί, αφού για να «δράσει» απαιτεί έκθεση στον ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D βρίσκεται στον οργανισμό σε ανενεργή μορφή, ως προβιταμίνη D. Με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας σχηματίζεται η βιταμίνη D. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν έκθεση των παιδιών στον ήλιο.

Σημαντικό ρόλο για την απορρόφηση της βιταμίνης D παίζει και η γεωγραφική περιοχή όπου μένει το παιδί καθώς και ο χρόνος που εκτίθεται στον ήλιο. Παιδιά που ζουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, όπως είναι και η χώρα μας, χρειάζεται να παίρνουν από τις τροφές λιγότερα ποσά βιταμίνης D, σε αντίθεση με τα παιδιά που ζουν σε βορειότερες χώρες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη μαζί με το φώσφορο για την απορρόφηση του ασβεστίου της τροφής και την μεταφορά στα οστά. Είναι επομένως ένα από τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να λαμβάνουν τόσο τα βρέφη, αλλά κυρίως τα παιδιά και οι έφηβοι που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Σχετικά Άρθρα: