Η διάλυση ενός γάμου και τα παιδιά μπροστά σε ένα διαζύγιο

Image Post
Η διάλυση ενός γάμου και τα παιδιά μπροστά σε ένα διαζύγιο

dialush-gamou-paidia-diazygioΝιώθετε πως το παλέψατε όσο μπορούσατε, πως κάνατε πολλές υποχωρήσεις και πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι...

Θέλετε την ελευθερία σας, να ορίζετε το χρόνο σας και τις ανάγκες σας όπως κρίνετε, θέλετε τα θέλω σας να είναι αυτά που σας ικανοποιούν, να μην περιορίζονται από κάποιον άλλον, κάποιον που μέσα σας είναι ήδη ξένος. Θέλετε να χωρίσετε, πρέπει να χωρίσετε! Αλλά τα παιδιά σας; Τι φταίνε; Γιατί πρέπει να το ζήσουν αυτό; Ίσως για ακόμα μια φορά να πείτε «αν δεν είχα παιδιά θα είχα φύγει!», ίσως όμως φτάσατε στο τέλος της αντοχής σας…

Σε ένα σεμινάριο που υπήρξα εισηγητής δέχτηκα την ερώτηση ενός γονέα, σχετικά με το αν πρέπει να μιλήσει στο 16χρονο παιδί του για το επικείμενο διαζύγιό του. Παραξενεύτηκε όταν τον ρώτησα αν έχει δει το πάντα επίκαιρο «Και οι Θεοί τρελάθηκαν» (The Gods must be crazy, 1980). Για όσους δεν το έχουν δει (δείτε το!!), πραγματεύεται την ιστορία ενός μπουκαλιού του πιο γνωστού αναψυκτικού παγκοσμίως, το οποίο ρίχνει από το αεροπλάνο του άδειο ένας πιλότος που διέρχεται από μια περιοχή Βουσμάνων. Αυτός που το βρίσκει το εκλαμβάνει ως ουράνιο δώρο, το οποίο όμως φέρνει και πολλά πολλά δεινά στην πρωτόγονη αυτή κοινωνία, που δε γνωρίζει πως πρόκειται απλά για ένα μπουκάλι!

Κάπως έτσι λειτουργεί και η ανακοίνωση ενός επικείμενου χωρισμού, σε μια οικογένεια στην οποία όλα συνέβαιναν μέσα σε μια γυάλα, σε μια οικογένεια που όλα συνέβαιναν εν κρυπτώ κι ερήμην από τα παιδιά. Σαν ένα άγνωστο αντικείμενο που πέφτει από το πουθενά,το οποίο κάθε μέλος της οικογένειας το αντιλαμβάνεται όπως θέλει ή όπως έχει ανάγκη. Δεν είναι λοιπόν a la carte η αντιμετώπιση των δυσκολιών που επιφέρει ένα διαζύγιο, αφού κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιδιοσύσταση, το δικό της σχεσιόγραμμα και τη δική της δυναμική. Είναι καθήκον αυτών που αποφασίζουν να λύσουν ένα γάμο, να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικότερες παράπλευρες απώλειες αυτής της λύσης. Τα παιδιά τους.

Όταν υπάρχουν παιδιά, το τυπικό τέλος ενός γάμου απελευθερώνει πληθώρα συναισθημάτων, που περιλαμβάνουν θυμό, θλίψη, άγχος και φόβο, όλα αυτά σε μέγιστο βαθμό. Κάποιες φορές τα συναισθήματα αυτά εμφανίζονται στο προσκήνιο όταν δεν τα περιμένετε, αιφνιδιάζοντάς σας. Είναι αναμενόμενο επακόλουθο της κατάστασης, αλλά η έντασή τους θα καταλαγιάσει όσο θα περνάει ο χρόνος…

Θα ήταν λάθος σας αν ψάχνοντας να δείτε τι συνέβη και φτάσατε στο χωρισμό, αποφασίζατε να τον αντιμετωπίσετε ως μια μάχη. Η έναρξη των διαδικασιών του διαζυγίου θα ανακαλέσει από τη μνήμη σας αλλά και θα μεγενθύνει στη σκέψη σας τα αίτια που σας οδήγησαν μέχρι εδώ. Αν η κατάσταση λοιπόν έχει φτάσει μέσα σας στο απροχώρητο, μια μάχη ακόμα δε θα σας βοηθήσει. Η «ανακάλυψη» της ενδοσκόπησης και των λαθών που σας χάλασαν τα όνειρα για μια ευτυχισμένη οικογένεια, είναι μια καλή κίνηση που θα σας πάει ένα βήμα πιο κοντά στη συνάντηση με τον ήρεμο εαυτό σας, εγκαθιστώντας παράλληλα και ένα σταθερότερο περιβάλλον για τα παιδιά σας και την απαραίτητη επικοινωνία με τον …μελλοντικό πρώην σας!

Δύσκολο θέμα η συζήτηση με τον/την πρώην σας… Παρ’ όλη τη δυσκολία του όμως θα είναι απαραίτητη η, έστω συγκαταβατική επικοινωνία μαζί του, αφού το κύριο θέμα που μάλλον έχετε και θα έχετε πάντα να ρυθμίσετε, είναι και θα είναι τα παιδιά σας. Μια συζήτηση είναι επίσης μια ευκαιρία να εκφράσετε σκέψεις που σας βασανίζουν και τις θεωρείτε βαριές, συζήτηση η οποία μπορεί να μη φέρει κανένα αποτέλεσμα, αλλά που θα σας κάνει να νιώσετε πως μοιράσατε ένα βάρος που δε θέλατε να φέρετε μόνοι σας.

Και με τα παιδιά, τι γίνεται μέσα τους; Το διαζύγιο των γονιών τους είναι μια τραυματική εμπειρία αλλά είναι παρήγορο πως, όπως μας λένε κάποιες έρευνες, από την επόμενη του χωρισμού και μέσα σε διάστημα δύο ετών, τα περισσότερα παιδιά συντονίζονται καλά με τη νέα πραγματικότητα. Να μη ξεχνάμε πως η καταναγκαστική συμβίωση των γονιών τους μέσα σε ένα περιβάλλον εκρηκτικών διαφωνιών ή μέγιστης ειρωνίας και υποτίμησης, δημιουργούν στα παιδιά πολύ μεγαλύτερα ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά θέματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δημιουργεί ένα διαζύγιο…

Σα γονείς μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση των παιδιών σας στη νέα πραγματικοτητα, με πρώτο βήμα την κοινή ανακοίνωση του επικείμενου χωρισμού, σε μια συνάντηση γεμάτη αλήθειες για το αύριο, ειλικρίνεια απέναντι στις ερωτήσεις τους και στις αλλαγές που έρχονται. Θα σας διευκολύνει πολύ σε αυτή τη συζήτηση, η πρότερη και από κοινού προετοιμασία για όσα έχετε να τους πείτε.

Δώστε τους χρόνο πριν φύγει κάποιος από τους δυο σας από το σπίτι. Η βίαιη απομάκρυνση ενός γονέα από την εστία κατά την παιδική ηλικία, είναι μια κατάσταση που αφήνει έντονες χαρακιές στον ψυχισμό του αυριανού ενήλικου. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια παιγνιώδη σφαίρα, όπου μέσα της όλα έχουν τη διάσταση μιας διαρκούς ανακάλυψης και περιπέτειας. Εκμεταλευτείτε το, παρουσιάζοντας το δεύτερο σπίτι σαν ένα δεύτερο χώρο που θα μπορούν να παίζουν και να σας βλέπουν όποτε το θέλουν. Μπορείτε ακόμα και να τα εμπλέξετε στην αναζήτηση του νέου σας σπιτιού, αν βέβαια δείτε πως ανταποκρίνονται θετικά στην παραπάνω οπτική.

Κι ο εαυτός σας, μακριά από τη ιδιότητα του πατέρα ή της μητέρας; Με αυτόν τι γίνεται; Ο χωρισμός μπορεί να είναι μια ισοπεδωτική πραγματικότητα αλλά ΤΩΡΑ είναι που χρειάζεστε τη βοήθεια και τη στήριξή… σας! Ναι, σίγουρα θα πρέπει να στραφείτε στο περιβάλλον σας για στήριξη, στους γονείς σας ή στους δοκιμασμένους φίλους σας. Αλλά η ποιοτικότερη βοήθεια θα έρθει μέσα από εσάς, θα γραφτεί από εσάς πάνω σε αυτή την καινούρια σελίδα που ανοίγετε στη ζωή σας. Νιώστε το νέο αύριο κάνοντας δραστηριότητες που είχατε σταματήσει ως αποτέλεσμα των συζυγικών προβλημάτων σας, ή αρχίστε νέες, αυτές που πάντα θέλατε αλλά δεν τολμήσατε. Είναι σημαντικό να είστε σε καλή φυσική κατάσταση, να τρέφεστε ποιοτικά και να ασκείστε, όσο μπορείτε.

Αν ήσαστε πάντα σκεπτικιστές απέναντι στους Ψυχολόγους και το ρόλο τους, είναι μια ευκαιρία να δείτε πόσο δίκιο ή άδικο έχετε! Ένας συνάδελφος θα πρέπει να λειτουργήσει για λογαριασμό σας, να σας αποσαφηνίσει συναισθήματα και να σας δώσει αντικειμενικές κατευθύνσεις, βατές για εσάς και τα παιδιά σας. Θα πρέπει να είναι το radar σας τώρα που το τοπίο είναι θολό και η ματιά σας δε βοηθάει να προχωρήσετε. Αν νιώσετε πως δεν πετυχαίνει με την πρώτη σας επιλογή, μην απογοητεύεστε και σκεφτείτε πόσες φορές αλλάξατε παθολόγο! Κι αν τα δύσκολα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν την αέναη αναζήτηση του «καλού» θεραπευτή, οι φίλοι, οι παρέες και τα παιδιά σας έχουν τη δυναμική να σας δώσουν τη θετική ώθηση, να γίνουν το αεράκι που θα φυσήξει στα πανιά σας και θα σας πάει στο αύριο. Κι αν το μόνο σίγουρο είναι πως αύριο είναι μια καινούρια μέρα, αξίζει να προσπαθήσουμε να την κάνουμε και καλύτερη.

dimos8enis-panagiotou-95x95Δημοσθένης Κωνσταντίνου Παναγιώτου
Ψυχολόγος Ba, MA
6944257987 - 6984099670
[email protected]

Διαβάστε επίσης