Μύθοι & Αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Image Post
Μύθοι & Αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

mythstruthsmouth600x400Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Για ποιο λόγο είναι σημαντικό το σωστό βούρτσισμα; Τα γλυκά και η ζάχαρη χαλάνε τα δόντια στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε; Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια;

ΜΥΘΟΣ: πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μόλις ξυπνάμε το πρωί και πριν κοιμηθούμε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας τρείς φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.
Γιατί πλένουμε τα δόντια μας;  Όχι μόνο για να έχουμε ένα καθαρό στόμα, αλλά διότι έτσι μειώνουμε την άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Επειδή κάθε 6-8 ώρες τα μικρόβια ξανακολλάνε στα δόντια μας, γι αυτό πρέπει να τα βουρτσίζουμε 3 φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.

ΜΥΘΟΣ: όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας το κάνουμε για να απομακρύνουμε τις τροφές.
ΑΛΗΘΕΙΑ: όταν μιλάμε και με το σάλιο, το 90% των τροφών φεύγουν, άρα βουρτσίζουμε για έναν και μοναδικό λόγο, για να διώξουμε την μικροβιακή πλάκα.

ΜΥΘΟΣ: Τα πρώτα δόντια – τα νεογιλά δόντια- δεν είναι το ίδιο σημαντικά με τα μόνιμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι πολύ σημαντικά για δύο λόγους. Ο ένας είναι η συνήθεια του βουρτσίσματος 3 φορές την ημέρα και ο άλλος ότι τα νεοργιλά δόντια είναι πιο ευαίσθητα στο να χαλάσουν από τα μόνιμα. Επίσης, υπάρχουν δόντια που δεν παίρνουν είδηση οι γονείς, όπως ο πρώτος γομφίος που βγαίνει στα 6 χρόνια, ο λεγόμενος εξαρίτης, ο οποίος ΔΕΝ αντικαθιστά κάποιο άλλο δόντι. Επομένως εάν δεν γίνεται βούρτισμα 3 φορές την μέρα με  τον σωστό τρόπο, τότε αρχίζουν να χαλάνε και τα μόνιμα δόντια. Επίσης, οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό και την σύγκλιση των δοντιών. Όταν βγαίνει ο εξαρίτης μεγαλώνει και η γνάθος.

ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει πολλή σημασία ΠΩΣ πλένουμε τα δόντια
ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει τεράστια σημασία το πώς πλένουμε τα δόντια. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από την μαμά. Όταν δε ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή. Το να πλένει το παιδί τα δόντια του επιφανειακά και να λέει ‘μαμά κοίτα τι ωραία μυρίζει το στόμα μου’ και η μαμά να χαίρεται απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να γίνει.

ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκά και η ζάχαρη χαλάνε τα δόντια στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Εάν φάμε το γλυκό κατά την διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα.

ΜΥΘΟΣ: Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Παλαιότερα όντως επικρατούσε αυτή η αντίληψη και ίσως και σήμερα λίγο. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα προάγει την δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην  τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Βέβαια εάν μασάμε όλη μέρα, θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες! Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα.

ΜΥΘΟΣ: το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια
ΑΛΗΘΕΙΑ : Έχει νόημα να παίρνει λαμβάνει το παιδί φθόριο μέχρι 10 ετών από οδοντόπαστα ή σε φθοριώσεις που γίνονται στα οδοντιατρεία. Αυτή η λήψη φθορίου γίνεται για την ανταλλαγή ιόντων που υπάρχουν μέσα στο στόμα, ισχυροποιούνται οι επιφάνειες των δοντιών και αποφεύγεται η τερηδόνα. Επίσης ,εάν υπάρχει αρχόμενη τερηδόνα (όχι εύκολα ανιχνεύσιμη στην αρχή), μπορεί να ανασταλεί με το φθόριο, το οποίο κάνει επανασβεστοποίηση στην αρχόμενη τερηδόνα και έτσι την αναστέλλει.

kouvelas95x95Νικόλαος Κουβελάς
Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Επιστημονικός Υπεύθυνος της EURODENTICA
University of Toronto

Επιμέλεια: Μαίρη Μαργέλη

Σχετικά Άρθρα: