Επέμβαση Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

Image Post
Επέμβαση Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

cystcoccyx600x400Η σκωληκοειδής απόφυσις είναι τμήμα του παχέος εντέρου και αποτελεί εμβρυϊκό υπόλειμμα. Σε νεαρή ηλικία είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό, που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα), ή σε κάποια φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ.).

Η απόφραξη αυτή μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμη και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της (κόπρανα) στην κοιλιά, με επακόλουθο την περιτονίτιδα. Σε μια ανάλογη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυσις. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην εφηβική και γενικά στη νεαρή ηλικία.

Συμπτώματα και η διάγνωση
Στην αρχή, η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου και γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια). Αργότερα, ο πόνος μετατοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός. Επιπρόσθετα, εκδηλώνεται και πυρετός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Μπορεί να θεραπευθεί χωρίς χειρουργείο;
Όχι. Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγκυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδα, δημιουργία συμφύσεων, ενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (το λεγόμενο πλαστρόν), γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και καθιστά δυσκολότερη μία επόμενη επέμβαση.

Ξιάρχος Aναστάσιος, Γενικός Χειρουργός

Πηγή: iatronet.gr