Κύστη κόκκυγος: Η κλειστή τεχνική αναβιώνει

Image Post
Κύστη κόκκυγος: Η κλειστή τεχνική αναβιώνει

kid hospitalbed600x400Η κύστη κόκκυγος (Pilonidal Cyst) ή τριχοφωλεακό συρίγγιο στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και είναι τα ακόλουθα

Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο)με άσχημη οσμή
Εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης ή και δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος.
Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό και καταβολή.

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό ή βλεννώδες υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα αντιμετωπίζεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: ‘η ανοικτή’, ‘η κλειστή’ και η ‘ημίκλειστη’. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό και εξαρτάται από την εμπειρία και την εκπαίδευση που έχει αυτός. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως η μονοπολική διαθερμία, το laser και το RF για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση.

Χρυσοχέρης Περικλής, M.D, FACS, Γενικός χειρουργός

Πηγή: iatronet.gr